Ondulin ploče – postavljanje, montaža i karakteristike

Često me prijatelji i klijenti pitaju koji je najjeftiniji i prilično pouzdan metod pokrivanja krovnih površina za pomoćne objekte, magacinski ili proizvodni prostor. Vrlo često im dam odgovor da su to ondulin ploče. Potrebno je vrlo malo uslova da se ispune i ako nema nekih velikih odstupanja (na primer veliki sneg tokom zime) pokrivanje ondulin pločama može se pokazati kao vrlo dugoročno i kvalitetno rešenje.

Ovim tekstom želim da vas sve upoznam sa karakteristikama ondulin ploča, objasnim način postavljanja i naravno da vam uputimo nekoliko dragocenih sateva koji vas mogu rešiti naknadnih problema.

Ondulin ploče – karakteristike

Onlulin ploča predstavlja krovnu pokrivku. Izrađena je od fibrobitumenske mase i bitno je da se naglasi da ne sadrži azbest i druge otrovne supstance.

Oblik je talasast i dostupni su finiši u više boja.

Po svojim karakteristikama ondulin ploče su vodootporne, elastične i fleksibilne, niske specifične težine i nisu opterećenje za krovnu konstrukciju. Otporne su na grad i ekstremno niske i visoke temperature.

U pitanju su standardne dimenzije ploča od 95 x 200 cm. Ne postoje druge kombinacije. Ploče se lako obrađuju čak i ručnom testerom tako da ćete bez problema moći da dobijete bilo koju željenu vrednost širine i dužine.

Pokrivaju oko 1.6 kvadrata i masa jedne ploče je između 5 i 6 kilograma (oko 5.5 kg).

Ne preporučuje se da prefarbavate ondulin ploče zato što one već dolaze u najčešće uportebljivanim bojama, a takođe može se destiti da farba ima negativan uticaj na samu ploču što može dovesti do ranijeg oštećenja ploče nego što je propisano garancijom.

Zašto odabrati ondulin ploče za pokrivanje krovnih površina?

 • Cena je najpovoljnija od svih drugih vidova krovnih površina. Jeftina gradnja
 • Ondulin ploče se mogu montirati na lošiju konstrukciju, nije potrebna maksimalna nivelisanost.
 • Potpuno su vodootporne ako se ispravno postave (videti način postavljanja).
 • Stvaraju manju buku od lima. Dakle, nude bolju akustičnu izolaciju.
 • Lako se postavljaju. Od alata vam je potreban samo čekić i obična ručna testera.

 

 Ondulin ploče postavljanje i montaža

Slede saveti koji su stečeni iskustvom i zaista vam preporučujemo da ih se pridržavate:

Ekseri se kucaju u vrh talasa. Ovde nema drugog pravila. Sva voda koja dođe na površinu ploče (na primer za vreme kiše) vrlo brzo i efikasno se slije u donji talas i lako se usled nagiba izliva. Međutim, najveće probleme upravo može da vam stvori nestručno postavljanje i zakivanje eksera. Ako kojim slučajem ploče pričvršćujete tako što eksere kucate u dnu talasa onda će ubrzo ploče početi da prokišnjavaju i da se oštećuju. Voda lako prodire i na to morate obratiti pažnju.
Izuzetno jak direktan vetar može da blago rasklima ploče ako nisu dobro pričvršćene. Vibracije mogu da malo po malo otkuju koji milimetar eksera. Zato eksere kucajte tako da malo pritisnu ploče, da kapica eksera dobro nalegne na ploču. Samo oprez, ne savetujemo da tako jako prikujete ekser da oštetite ploču.

Standardna procedura pokrivanja je da se ondulin ploče preklapaju za jedan talas. To je sasvim dovoljno da se obezbedi dobar kontakt i spreči bilo kakva odstupanja. Ako je područje vrlo vetrovito onda se ploče mogu preklapati preko dva talasa radi boljeg prijanjanja.

Ako je nagib krovne površine manji od 10% ili ako u području u zimskom periodu padaju velike količine snega onda je preporuka da se ondulin ploče postavljaju tako da se preklapanje vrši na dva talasa.

Ploče se ravnaju uz pomoć kanapa ili letvice sa vinklom.

Preklop po vertikali ima dimenziju 20 cm. Dakle, po širini preklop je jedan talas, a po visini preklop gornje ploče je 20 cm.

U zavisnosti od nagiba krovne površine mora se voditi računa koliko poprečnih letvica je potrebno da se postavi. Što je manji nagib to je potrebnija jača konstrukcija. Naravno logika je posebno dokazana u zimskom periodu: sneg teže spada pa je potrebna jača konstrukcija tj. više letvica radi ojačanja.

Slede foto prikazi gore navedenih saveta, a naravno za sva pitanja možete nam se obatiti u polju za komentare na dnu ove stranice.

Postavljanje Ondulin ploča
Postavljanje Ondulin ploča
Razmak između letvica ako je nagib iznad 15 stepeni
Razmak između letvica ako je nagib iznad 15 stepeni
Razmak između letvica ako je razmak do 15 stepeni
Razmak između letvica ako je razmak do 15 stepeni
Preklapanje ondulin ploča po širini za jedan talas
Preklapanje ondulin ploča po širini za jedan talas
Preklapanje ondulin ploča po dužini iznosi 20 cm
Preklapanje ondulin ploča po dužini iznosi 20 cm
Maksimalan spust iznosi 7 cm
Maksimalan spust iznosi 7 cm

 

Kao što vidite ondulin ploče se lako i jednostavno montiraju. Ranije smo već napomenuli da se izrađuju u nekoliko boja tako da smo uvereni da mogu da pronađu primenu i za vaše potrebe.Na domaćem tržištu nije teško pronaći stovarište koje nudi u svojoj ponudi ondulin ploče. Originalni ekseri imaju plastičnu kapicu koja se postavlja preko metalne glave eksera radi sprečavanja korodiranja eksera tako da i na to možete obratiti pažnju pri postavljanju.

Kao i uvek, stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja i eventualne radove na vašim objektima. Kliknite ovde i pogledaje naše kontakt podatke.

Do sledećeg korisnog teksta, srdačan pozdrav.

16 mišljenja na „Ondulin ploče – postavljanje, montaža i karakteristike“

 1. Imam ih postavjene pre deset godina,posto je mali ugao raspon letve je na 30cm.Da li je mana ili je tako predvidjeno zimi se jako sporo topi sneg sa njih.Inace sam sa svime ostalim prezadovojan.

 2. Rale, mali ugao i raspon letve na 30cm je vrlo kvalitetno rešenje. Po preporuci proizvođača mogli ste da ih postavljate i na 45cm. Upravo zbog malog ugla sneg sporije spada, ali sa druge strane, u vašem slučaju, ploče mogu da izdrže opterećenje jer ste išli sa manjim rasponom između letvi.

  Drago nam je da ste zadovoljni ondulin pločama, jer kao što smo napisali u tekstu, u mnogim slučajevima one su odlično rešenje.

  1. Proizvodjacu pitanje:cime se pokriva sastav ondulina na vrhu krova,za crep su samari ili kako nazivaju jos grbace ili kako vec,nadam se da cete me razumeti,hvala??

 3. Kada sam ih ja kupovao zvale su se Gutaprol table.Bila je neka reklama gde kamion troosovinac pun sljunka gazi preko njih i posle sat vremena vracaju prvobitni oblik.Uputstvo je bilo da se letva kove kao za pokrivanje crepom ako se ne patose daskom ili bilo cime drugim.Gledam jedan sajt gde ljudi lupaju sve i svasta jer i crepom ako pokrijes ako je grad velike velicine i on puca-lomi se.Nema idealnog,jeftinog i brzog ali se pokazao puno boljim od vecine krovnih pokrivaca.Sto je jako bitno leti je jako prijatno-drzi hladovinu a zimi,pa izdrzi sve a sto bih se neko peo da gazi po njoj.Mada sam i to probao nije zamrzla jer i do minus 40-60 mraz joj nemoze.Sada kupujem jos radim neki krov sam i bez problema lako i brzo.

 4. Da li se ove ploče mogu koristiti za pokrivanje kuće, ili samo za pomoćne prostorije, garaže i sl. ?
  Uskoro menjam kompletan krov, pa gledam koji je najpovoljniji materijal i ako je moguće jeftinije rešenje.

 5. Molim vas treba da radim krov na kuci i nemogu nikako da se odlucim izmedju ondulin ploce i tegole ,ako mi molim vas mozete pomoci i reci mi razliku izmedju ta dva pokrivaca.Hvala unapred

 6. Imam krovni pokrivač od onduline, za vreme ovog skorašnjeg velikog snega dosta je prokišnjavao ( pre toga nisam imao problema). Nameravam da promenim ploče i stavim kompletno na krovu nove onduline pa me interesuju dve stvari:
  – da li može ispod ondulina da se stavi ter papir, ili druga izolacija ( da li bi bilo to dobro) i
  – kada postavim nove onduline, da li da preko njih stavim stare kao drugi sloj koji bi štitio od grada i slično, i da ih onda ukucam zajedno?
  Unapred hvala.

 7. napravio sam garazu tako sto sam citavu konstrukciju sa svih strana zatvorio ondulinama ( osim sto je krov od istih ) a sto se i podrazumeva.

  zanima me da li je dobro resenje to sto je garaza uokvirena na ovakav nacin, a planiram i vrata da napravim od ondulina.

  sto se krova tice, pad jedva da ima 10 stepeni, znam da je premalo za ovako nesto, pa me brine prvi sneg s obzirom da je razmak izmedju letvi 43cm.

  krov je na „jednu vodu“

  da li suziti razmak izmedju letvi dodavanjem novih????

 8. Postovani imam terasu krovnu od betona uradjenu pre 30 god pokri bi ondulinom obzirom da je sirina 1.9m x 4m i da bi bio preklop samo po duzini. ploca ima nagib od 5% i dali moze da se postavi direktnoi na betonsku plocu ili vas predlog kako da se uradi

  Molim vas odgovor
  LJubisa

 9. postovani,

  hteo bih zameniti salonit table sa ondulin tablama. sadasnja konstrukcija je od
  zaleza, kutne cevi.Da li postiji mogucnost da ih ja pricvrstim na postojecu kon
  strukciju ili bi mirao da pravim novu.
  hvala.branko

 10. POŠTOVANI NENADE

  DA LI SLUČAJNO ZNATE SA KOJOM FRABOM MOŽE DA SE OFRABA PLOČA ONDULINA, ILI OSVEŽI POSLE 12 GODINA UPOTREBE POLAKO SPADA ISTA.

  HVALA, POZDRAV

 11. Nenade poštovanje,

  U tekstu pominjete, citiram:
  „Ako je nagib krovne površine manji od 10% ……“

  A na slikama se pominju „Stepeni“ 10-15 ili više od 15 stepeni…..

  Da li to znači da je i jedno i drugo ispravno?; tj. da se Ondulin ploče mogu postaviti i sa samo 10% nagiba, tj. 4,5 stepeni?

  Pravim nastrešnicu uza zid „na jednu vodu“ (tendu) koja je 14m dugačka i široka (to je bitno) 4m za nagib;

  1. to bi značilo da na minimum nagiba od 10 stepeni, moram da podignem nagib od nule (na zidu) za skoro 1 m (90cm)?
  ili
  2. ukoliko se radi o procentima 10%, da moram da podignem nagib od nule za oko 0,4m (40cm)?

  Šta je od ovog gore, ako i jedno, ispravno?

  Hvala i pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *