fbpx

Termotretirano drvo

Termotretirano drvo

Termotretirano drvo

Drvo ima odlične mehaničke karakteristike poput elastičnosti, čvrstoće i tvrdoće. Takođe, drvo je slab provodnik toplote i elektriciteta. Ako posmatramo prostiranje zvuka, onda se može reći da je drvo odlican izbor za akusticnu izolaciju.

Trajnost drveta se definiše kao vremenski period u kome drvo odoleva uticajima koji menjaju njegove prirodne osobine.

Trajnost zavisi od težine po dužnom metru, od hemijskog sadržaja, od procenta smole, ali trajnost zavisi i od vremena kada se vršila seča.

Šta se dešava sa drvetom kada se obradi na visokim temperaturama?

Upravo je to način na koji se pravi termotretirano drvo. Proces pravljenja termotretirano drvo Drvo se izlaže visokom temperaturama do čak 200 stepeni. Proces se vrši u specijalnim komorama pri čemu se ne dodaju nikakve hemijske supstance. Pošto vazduh u komori ima određenu vlažnost dobija se drvo koje ima izmenjenu strukturu.

Naime, prvo se drvo zagreva, pa se suši, pa se ponovo zagreva do 200 stepeni. Kada se nakon svega drvo prohladi dobija se struktura koja ima manje veza kiseonika i vodonika tako da voda nema za šta da se veže. Tako se dobija drvo koje je otpornije na uticaj vlage i vode. Gotovo termotretirano drvo ima vlažnost od samo 5%, tako da je pogodno za deking podove, dekorativne elemente i čak i za fasadu.

Obrada i finiširanje termotretiranog drveta

Termotretirano drvo se može rezazi i brusiti na normalan način, a posle brušenja neće doći do promene boje, već će ton ostati nepromenjen. Inače se boja drveta u toku termotretiranja blago izmeni tako da izgleda poput skupih tropskih vrsta drveta.

Pošto tretirano drvo ne može primiti vodu ono se skoro nikada neće vitoperiti ili bubriti. Takođe, nedostatak vlage je pozitivna i sa aspekta formiranja gljivica. Nema vlage –nema ni gljivica i bolesti drveta.

Sve ovo znači da je primena termotretiranog drveta idealna za okruženja sa većom vlažnošću poput bazena, fasada, terasa i balkona, sauna i kupatila kao i za podno grejanje.

Usluge koje nudimo

Mi vam možemo ponuditi usluge postavljanja termotretirang drveta kao fasade i naravno za podne obloge terasa, dvorišta i deking elemenata u vašem domu.

Cene i pojedinosti u vezi montaže termotretiranog drveta

Cena se formira po kvadratu pokrivene površine. Nudimo vam uslugu po sistemu „ključ u ruke“.

Ovoreni smo za sve vrste dogovora i saradnje. Pozovite nas na 064 / 22 55 243 ili nam pošaljite e-mail na info@bekostyle.com

Planirate da započnete projekat

Naši eksperti su spremni da rade sa Vama!