fbpx

Podne i zidne keramičke pločice

Podne i zidne keramičke pločice

Poznato  je da su podne i zidne keramičke pločice trajne i praktične, a čovek konstantno tezi ka trajnim i praktičnim rešenjima za svoj dom. I lepim, naravno. Keramičke pločice odgovaraju upravo tim zahtevima. Odlikuju se velikom čvrstoćom na pritisak i habanje, ne upijaju vodu ni masti, otporne su kako na mraz tako i na visoke temperature. Takođe izuzetno lako se čiste, ne upijaju neprijatne mirise, pa su stoga široko primenljive. Važna odlika im je i to što su dobri toplotni provodioci, pa se stoga kombijuju sa podnim grejanjem.

Keramičarske pločice

To su upravo oni razlozi zbog kojih ih stavljamo u kupatila, na terasu, hodnik, kuhinju, baštu…

Sama površina pločica može biti reljefna, glazirana, mat ili staklena. Njihova tekstura može biti ravna i glatka, ili pak sa finim neravninama. Materijali od kojih se izrađuju su takođe vrlo raznovrsni: keramičke, od  kamena, od mermera. Zatim imamo male, srednje i velike formate pločica, deilmo ih na podne i zidne, pločice za bazene, spoljne prostore…

Ovim tekstom vam pomažemo osnovnim informacijama o pločicama i prikazom nekih kombinacija vezanim sa prostor u kojem planirate da ih postavite. Keramički podovi se najčešće koriste zbog otpornosti na habanje i vlagu, jednostavnosti održavanja, takođe obratite pažnju na klizanje zbog svoje bezbednosti, zatim ukoliko izaberete terakote pločice ili one neglazirane morate znati da su one malo komplikovanije za održavanje zato što lako upijaju mrlje i moraju često da se peru.

Materijali pločica

Izbor materijala i dizajna pločica utiče na konačni izgled prostora. Evo par primera:

  • velike pločice čine prostor većim
  • svetle pločice u manjem kupatilu bolje reflektuju svetlost pa ga samim tim čine većim, dajući mu vazdušast i prostran osećaj
  • poboljšani ekekat povećanja prostora dobijate i korišćenjem fuge iste boje kao pločice,
  • ukoliko koristite iste boje zidne i podne pločice dobijate osećaj šireg i većeg prostora u malom kupatilu

Ono na šta je takođe bitno kada je reč o izgledu prostora koji se dekorišre poločicama je i izbor. Možete ih postaviti vertikalno ili horizontalno pri čemu vodite računa na širinu i visinu prostorije. Vertikalno postavljene bordure će prostoriju učiniti višom, dok horizontalno postavljene čine prostoriju širom. Pri odabiru bordura veoma lep efekat se postiže ukoliko odaberemo boju koja je kontrasna u odnosu na dezen samih pločica. Ako niste skloni eksperimentisanju neka vaš izbor boje bordure bude ista boja pločice. Ali se potrudite da bordura ima neki detalj koji je odvaja od same pločice. Tako postižete utisak elegancije i razbijate jednoličnost u dizajnu.

Saveti za postavljanje podne i zidne keramičke pločice

Naš savet vam je da pre svega dobro razmotrite prostor u kojem želite da izvodite keramičarske radove. Pre svega izvršite premeravanje prostorije.

Uzmite čist beli papir i nacrtajte prostor u pravoj razmeri. Zatim iscrtajte pločice u  razmeri i to ucinite za svaki zid pojedinačno, verujte nam dobićete približno izgled vašeg budućeg prostora. Na taj način ćete imati neki uvid u samu prostoriju i efekat koji želite da postignete. Ne plašite se da eksperimentišete na papiru. Uvek ga možete pocepati i početi ponovo, dok to isto ne mozemo da kažemo za postavljene pločice. Takođe u vaš projekat i nacrt na primer možete ubaciti i nameštaj koji želite tu da stavite u odgovarajućoj razmeri.

Kada govorimo o podnoj keramici moramo posebno obratiti pažnju na sertifikate. Same pločice u zavisnosti od toga gde je postavljamo, da li je prostor enterijer ili eksterijer. Pločice koje se postavljaju unutra moraju imati sertifikat protiv proklizavanja. Spoljašnje pločice moramo se uveriti da one imaju sertifikat da su mrazootporne, kako ne bi doslo do pucanja pločice.

Materijali su kao što smo rekli različiti ali je ipak potrebno da se upoznamo sa nekim njihovim karakteristikama:

  • Porcelan. Moze da bude glaziran i neglaziran, propusnost vode mu je 0.5 %. On je tvrd i otporan pa je pogodan za podnu keramiku, od granita je jaci za 25%.
  • Mermer i kamen. Oni su manje otporni na vlagu, te zbog toga obratite pažnju za koju namenu želite da ugradite ovu vrstu pločica.

Evo nekih ideja za uređenje prostora podnim i zidnim pločicama:

  1. Ukoliko koristite jednobojne pločice za kupatilo možete da dodate okvire pločica različitih boja.
  2. Kada koristite iste boje za zidove i podove izaberite različite dimenzije pločica za zidove kupatila. Ukoliko ih postavite vertikalno mozete da stvorite zanimljiv efekat.
  3. Takođe možete da izaberete kontrasnu boju fuge u odnosu na boju pločice.
  4. Ukoliko volite pločice za zidove koje ćete ubaciti kao detalj postavite dijagonalno.
  5. Ukoliko volite romatični i viktorijanksi izgled, upotrebite cvetni detalja nežne boje.
  6. Za mediteranski stil preporuka je da koristite terakota ili meksički stil pločica pločica.

Sa širokim spektrom boja, detalja i materijala ne postoji ograničenje za budući izgled vašeg prostora.

Mi u Beko Style imamo veliko iskustvo i na hiljade kvadrata postavljenih pločica.

Slobodno posetite naš deo sajta koji se bavi keramičarskim radovima

Leave a Comment