fbpx

Izrada i uređenje kuhinje

Izrada kuhinje

Poznato je da se kuhinja često karakteriše kao omiljena prostorija u celom domu. To je mesto na kome se pripremaju obroci, na kome se okuplja porodica i gde se uz neobaveznu i opuštajuću atmosferu uz hranu, provode zajednički trenuci. Bilo da ste u procesu adaptacije i rekonstrukcije ili da tek sada projektujete i izrađujete kuhinju – ne brinite. Uz sledeće savete vrlo lako ćete uspeti da i vašoj kuhinji udenete dušu i šarm koji je u ne malom broju porodica čini najtoplijom sobom kuće.

Kompanija Beko Style radi izradu kuhinje po meri u Beogradu i okolini, kao i projektovanje istih.

Projektovanje i uređenje kuhinje

Projektovanje kuhinja je često jedan od najzahtevnijih zadataka pri radovima na enterijeru stana. Projekat kuhinje je vrlo specifičan jer se u njemu kombinuju čak tri bitna kriterijuma koji su, može se reći, podjednako bitni i važni.

projektovanje kuhinja

Prvi kriterijum koji se mora ispoštovati je dizajn odnosno estetika. Ovde se pre svega misli na kompoziciju elemenata, oblike i materijale, kombinaciju boja i dezena. Ne sme se zanemariti ni osvetljenje, dekorativna rasveta, izbor podnih obloga (parket, laminat, pločice…).
Zatim sledi funkcionalnost i praktičnost. Važno je da se projektuje takav raspored elemenata da se članovi domaćinstva koji koriste uređaje i nameštaj u kuhinji što manju zamaraju i da im je sve što im može biti neophodna uvek na dohvat ruke i lako dostupno.

projektovanje kuhinja

Treći kriterijum je budžet odnosno količina sredstava koji je kllijent spreman da odvoji radi opremanja kuhinje. Često se arhitekte i projektanti zalete i postave viskoke zahteve koji nisu u skladu sa mogućnostima klijenta. To je greška. Mnogo je kvalitetniji rezultat u situaciji kada projektant zna kojom količinom sredstava raspolaže i potom na osnovu toga radi maksimalno optimizovan i uravnotežen projekat.

Materijali za izradu kuhinjskog nameštaja

Kuhinjski elementi se najčešće izrađuju od medijapana, univera i punog drveta. Praksa je da se kutije (korpusi) rade od iverice uglavnom bele boje dok se frontovi i lice (na primer vrata) rade od dezeniranog univera, medijapana ili punog drveta. Dezena ima zaista veliki i nemoguće je da vam se u par rečenica pomogne oko izbora boja. Posetite naš tekst o uticaju boja i pokušajte da pronađete određene smernice Kutije se kantuju tanjom kant trakom od 0,5 mm dok se svi frontovi, otvorene police i vidljive bočne strane kantuju ABS trakom debljine 2 do 3mm.

Medijapan može imati tri vrste finiša:

  • Medijapan presvučen folijom
  • Furnirani medijapan
  • Farbani medijapan.

Još je značajno da se napomene da puno drvo može biti vrlo dobar izbor pre svega iz razloga što ono ne sadrži hemijske materije, ekološki je najčistiji materijal, lako se obrađuje i održava i može se finiširati farbanjem, bajcovanjem i lakiranjem čime se dobija izuzetan estetski efekat. Ipak, morate znati da je puno drvo prilično više cene od medijapana i univera.

Karakteristike kuhinjskih elemenata

Osnove koje svaki projektant poznaje je da su dubine donjih elemenata 60cm dok se za gornje, viseće elemente ne prelazi 35 cm sa sve vratima. Zbog odliva vode uvek mašinu za sudove postavite do sudopre jer na taj način nećeti imati poteškoća oko razvlačenja instalacija kroz druge elemente. Kada projetkujete novu kuhinju bitno je da odredite koje ćete elektične aparate i uređaje kupiti, a koje ćete da nastavite da koristite (frižider, šporet, mašina za pranje sudova…).

dizajn enterijera 3 d prikaz beko style

Vrlo je bitno da projektant uoči sve eventualne ograničavajuće faktore u prostoru i da pokuša da ih sve koriguje ili da nameštaj prilagodi njima. On mora znati koji su izvori prirodne svetlosti, gde su postavljeni strujni priključci u vidu utičnica i šuko izvoda, kako najjednostavnije izvesti vodovodne instalacije. Tek tada uređenje enterijera kuhinje i izrada idejnog i projektnog rešenja može da započne.

Nakon izrade kuhinje bitno je voditi računa i o sledećim  detaljima

  1. Radi očuvanja nameštaja, uređaja i zidova preporuka je da ugradite aspirator vazduha. On vrlo lako izvlači isparavanja i dim i lako se održava. Pri projektovanju obarite pažnju da sprovedete struju na taj način da umanjite razlvačenje kablova.
  2. Ako mnogo kuvate onda je korisno da postavite zidne police za začine i namirnice. Praktičnije je nego da stalno otvarate i zatvarate vrata visokih  polica.
  3. Nabavite veliku korpu za smeće. Kanta obavezno mora imati poklopac jer se na taj način sprečava širenje neprijatnih mirisa. Koristite jednokratne kese za smeće jer na taj način olakšavate sebi održavanje kante.
  4. Obezbedite visokokvalitetne instalacije za plin. Ovde nema pogovora – koristite samo atestirane i proverene instalacije jer ćete na taj način sprečiti eventualne nesreće i neprijatne situacije.

Kod nas u BekoStyle firmi možete dobiti sve potrebne savete i ideje, a u poslednje vreme u kombinaciji sa izradom spuštenih plafona i drugim adaptacijama u stanovima radimo i izradu idejnih i projektnih rešenja za kuhinje koje dalje naši izvođači izrađuju i montiraju. Kontaktirajte nas radi saradnje.

Leave a Comment