fbpx

Dekorativna rasveta – saveti i ideje

Dekorativna rasveta

Na osvetljenje se uglavnom misli na kraju procesa adaptacije ili izgradnje objekata. Ovo je greška jer nema ničeg goreg od činjenice da nam za jedan kutak sobe nedostaje izvučen kabl za potrebe dekorativne rasvete.

Nas savet je da se i o rasveti misli na vreme.

Možete da nacrtate skicu konačnog izgleda sobe, docrtajte nameštaj, odredite gde će svemu biti mesto i zatim sve to oplemenite dobim rešenjem osvetljenja i rasvete.

dizajn enterijera
Predlog izgleda rasvete iznad elemenata u dnevnom boravku – bekostyle design

Idejna rešenja rasvete

Nedostojno je da ukoliko utvrdite da je u prostoriji nedovoljna količina svetlosti da jednostavno zamenite sijalicu i zašrafite u grlo onu sa većom snagom. Dobro rešenje rasvete može da napravi veliku razliku u tome kako će soba izgledati na kraju svih radova. Postavite sebi pitanje kako su u prodavnicama i buticima naglašeni proizvodi? Šta doprinosi luksuzu nakita u zlatarama ili slikama u galerijama? Naravno, znam da ste odgovorili – dekorativna rasveta, osvetljenje.


Kako to rade poznati brendovi?

Kao što smo napomenuli u ambijentu enterijera i celokupnoj atmosferi prostorije veliki značaj ima osvetljenje. Moramo odmah da napomenemo da smo u razgovoru sa mnogobrojnim arhitektama i dizajnerima sa kojima smo radili (posebno za Roberto Cavalli, Calvin Klein, Lacoste i Carpisa) stalno bili impresionirani sa kojom pažnjom se oni bave rasporedom lampi, spotova, kvalitetne LED rasvete i svih drugih elemenata osvetljenja. Njihov odgovor je da oni uvek pokušavaju da stvore efekat osvetljenja u slojevima. Nekad im je cilj da se proizvodi direktno obasjavaju, nekad da dolazeća svetlost bude reflektovana o neku površinu (ogledalo, pleksiglas ili metal). Takođe nisu sve sijalice iste jačine, odnosno ne bacaju istu količinu svetlosti. Sve su to tajne i cake tih vrhunskih dizajnera i slobodno možemo da kažemo da smo stekli iskustvo i da možemo da vam damo dosta saveta kada je dekorativna rasveta u pitanju.

Prvo što smo utvrdili i što su nam sami priznali je da nije svo osvetljenje isto. Ne može se gledati jednostrano već se moraju definisati grupe ili tipovi osvetljenja. Tek onda su formira projekat i postavljaju razna idejna i konačna rešenja. Dakle, osvetljenje se klasifikuje u četiri grupe.


Opšte osvetljenje

Opšte osvetljenje ima zadatak da osvetli celu prostoriju. To je ono standardno osvetljenje koje čine jedan ili više izvora svetlosti. Rasveta mora da ispuni nekoliko zadataka. Pre svega da je jačina svetlosi takva da ne postoje tamna područja u prostoriji. Svetlosti mora biti dovoljno za obavljanje poslova i nesmetano kretanje. Dakle, to je ono najobičnije osvetljenje u sobi, na radnom mestu, u proizvodnim halama, magacinima i slično. Bitno je da se napomene da je najveći učinak širenja svetlosti po celoj prostoriji kada je izvor svetla tj. rasveta postavljena na plafonu ili u nivou ispod plafona. Ovo je bitno da se napomene jer ako se opšte osvetljenje  planira postavljanjem rasvete na zidove tada ćete vrlo teško uspeti da postignete dobre rezultate.

Koliko god se trudili opšta rasveta ne može da postigne efekat dekorativnog osvetljenja ili nekog ambijentalnog osvetljenja. Eventualno ukoliko opštu rasvetu čini mnogo sijalica ili lampi male snage konfigurisane na veliki broj prekidača. Tada se kombinacijom uključenih i isključenih sijalica može stvroti kakav takav dekorativni efekat.


Radno osvetljenje

Ovo je najčešće direkciono ili usmereno osvetljenje koje pomaže u obavljanju specifičnih zadataka ili poslova. Cilj je da se dopremi dodatna količina svetlosti nego što to može da učini opšte osvetljenje. Radne lampe i spotovi na zglobim nosačima su tipični primeri ove rasvete. Kada je ovo vrsta rasvete dekorativna? Pa na primer ako imate neki kutak gde volite da čitate novine ili časopise ne bi bilo loše da postavite neki od ovakvih izvora svetlosti. U barovima i kafićima to su lusteri na sajlicama iznad šanka. Njihov cilj je da dodatno osvetle šank, a opet dobrim izborom modela može se postići odličan vizuelni efekat.


Standardna dekorativna rasveta

Trakasti ili izvori svetlosti u obliku creva, raskošni kristalni lusteri, svećnjaci… sve su to primeri dekorativne rasvete. Cilj je da privuku pažnju na sebe, više da služe kao ukrasi nego kao izvori svetlosti za potrebe osvetljenja. Njihov cilj je da ulepšaju i dodatno oplemene prostor.


Rasveta za naglašavanje predmeta ili delova prostorije

U ovoj vrsti rasvete se krije najveća tajna. Ova rasveta pomaže da se dobije dubina, prostornost i veća slojevitost neke prostorije. Po karakteristikama i ovo je direkciono, usmereno osvetljenje ali njen cilj nije da bude radno osvetljenje već da oformi vizuelni interes, da privuče pažnju na neki predmet ili deo prostora. Tipičan primer je spoljna rasveta pozorišta ili hotela.
Dakle ova rasveta baca svetlost tako da se uoči neka istaknuta osobina prostora. Bilo da je to slika, skulptura, ikona sa kandilom u sobi, diploma, ili jednostavno tekstura španskog zida. Da bi se postigao tako dramatičan i dekorativan efekat količina svetlosti mora biti zančajna. Koja je svrha usmerene lampe ka slici iznad kamina ako ta svetlost nije jača od one opšte rasvete u prostoriji? Verujem da vam je jasnije. Cilj je da svetlost privuče pažnju a da se zatim pažnja preusmeri na ono šta ta svetlost obasjava.

Saveti i ideje za dekorativnu rasvetu Sada kad znamo koje vrste rasvete imamo, vrlo lako možemo da oformimo plan rasvete prostorije. Evo par saveta:

  • Koristite više slojeva svetlosti. Na taj način rasveta će biti više funkcionalna i efektnija. Neka se posebno uključuje opšta rasvta a posebno dekorativa i radna.
  • Rasveta za naglašavanje predmeta ili delova prostorije je najbolje da se uključuje preko  prekidača sa potenciometrom, tj. tako da može da se reguliše jačina svetlosti. Na primer, kada se pogasi opšta rasveta tada možete da podesite jačinu dekorativne rasvete na taj način da blago obasjava neki predmet ili deo sobe. Trik je da se napravi balans između nivoa opšteg osvetljenja i tog dekorativnog. Kada je opšte isključeno tj. kada je mrak nije baš efektno da dekorativno sija svom jačinom. Regulator jačine je zbog toga pravi izbor.
  • Direktna svetlost je nekada suviše jaka i blještava. Ukoliko omogućite da se svetlost rasprostire reflektovana, odbijena od neke površine dobićete nežniju i mekšu notu osvetljenja.
  • I još jedan savet. Kada planirate pozicije izvora svetlosti takođe isplanirajte i pozicije prekidača. Zašto doći u situaciju da često ustajete da bi uključili ili isljučili svetlo samo zato što niste dobro pozicionirali prekidače? Malo planiranja unapred donosi velike rezultate u kasnijem periodu.

Na našem sajtu u odeljku Galerija možete pogledti naše radove u okviru izrade spuštenih plafona i uređenja enterijera u privatnim stambenim objektima i poslovnom prostoru i uverite se u efektnost kvalitetne rasvete.

Domaće tržište rasvete

Na domaćem tržištu se može pronaći sasvim solidan izbor kvalitetne rasvete. Ponuda obuhvata kako metal halogene i fluo kompakt lampe tako i vrlo moderne LED svetiljke. Oblici su takođe različiti, od ovalnih, kružnih do cetvrtastih. Za svaku ideju možete pronaći odgovarajuće lampe i svaki vašu zamisao pretviti u stvarnost u kojoj ćete istinski uživati.

Leave a Comment