Uredjenje enterijera – principi uredjenja enterijera

Uređenje enterijera

Cilj dizajna uređenje enterijera je u promeni ili uređenju prostora. Enterijer pre svega treba da odrazi naše osobine i ličnost, način života, a zatim funkcionalnost samog prostora, jer treba uzeti u obzir da se radi o poslovnom prostoru, ili o domu u kom svakodnevno provodimo vreme.

Pri dizajnu enterijera i uredjenju enterijera treba se drzati sledećih principa uređenja enterijera

Jedinstvo i Harmonija

Kada radimo uredjenje enterijera bitno nam je da celu kuću posmatramo kao celinu, međusobno povezanu hodnicima i stepenistem, stoga je najbolje da jedan stil i tema obuhvata sve delove, što ne znači obavezno da svi elementi dizajna budu isti, ali bi trebalo da rade zajedno i dopunjuju jedni druge, i da na taj nacin objedinjuju celu kompoziciju.

Najbolji nacin da se ovaj cilj postigne je dobra upotreba boja. Šeme boja su nacin da se ovo postigne, na primer  odabrati tri ili četiri boje i koristiti ih u različitim nijansama kroz celu kucu. 

Ravnoteža

U uredjenje enterijera, ravnoteža stvara osećaj uređenosti. On je bitan zbog izjednačavanja ili procenjivanja vizuelne težine objekata. Ravnoteža se stvara ne samo preko oblika, nego i putem boja, obrade i teksture.U svetu dizajna postoje tri vrste ravnoteže:

Simetricna ili formalna ravnoteža se nalazi u tradicionalnim enterijerima. Nju karakteriše ponavljanje istih objekata na istim pozicijama na obe strane vertikalne ose, takođe odražava ljudsku formu, tako da se osećamo udobno u uravnoteženom okruženju.

uređenje enterijera

Asimetrična ili neformalna: Vizuelna težina linija, boja, formi i tekstura su balansirani bez potpunog kopiranja. Ovaj vid ravnoteže nije simetričan, a ravnoteža se postiže sa različitim objektima koji imaju jednaku težinu ili vizuelnu atraktivnost, na različitim stranama vertikalne ose .

Na primer, sofa može biti uravnotežena postavkom dve fotelje naspram nje.

uređenje enterijera

Radijalna: Ovaj vid ravnoteže može biti postignut kada postoji centralna tačka iz koje ili oko koje drugi elementi enterijera proističu.

uređenje enterijera

Fokusna tačka

Dobro osmišljena prostorija, zavisno od njene veličine, ima jednu ili više fokusnih tačaka.

Fokusna tačka ima za zadatak da ostavi trajni utisak na posmatrača, tako što će dominacjiom skrenuti pažnju.

Pri odabiru fokusne tačke moramo voditi računa da ona bude sastavni deo dekoracije, povezana preko obima, stila, boje ili temom.

Ukoliko u prostoriji koju uređujemo ne postoji fokusna tačka, kao na primer kamin ili TV, mozemo da je napravimo tako što ćemo naglasii određeni komad nameštaja, umetničkog dela, ili jednostavno ofarbati određeni deo zida u kontrastnu boju.

uređenje enterijera

Ritam

Kao i u muzici, ritam u dizajnu predstavlja stvaranje šablona ponavljanja i kontrasta u cilju stvaranja vizuelnog interesa. Ovaj utisak možete postići korišćenjem istih boja ili oblika drugačijih intervala. Svrha ovog principa jeste da vas tera da vizuelno primećujete svaki detalj prostorije. Na primer, možete uspostaviti ritam korišćenjem jedne boje jastuka, koja će biti prisutna i na slici, a zatim ponovo reflektovana preko tepiha. Ovo ponavljanje navešće vaše oči da se stalno kreću po prostoriji.

uređenje enterijera

Detalji

Detelji su jos jedan bitan segment dizajna enterijera, i u njih je potrebno uložiti dosta truda i vremena. Pri  izboru detalja, treba da obratimo paznju da oni ne budu očigledni, ali da svojim postojanjem upotpunjuju sveobuhvatni osečaj prisnosti sa prostorijom u kojij se nalaze.

Boje u enterijeru

Biranje boja u enterijeru je veoma vazan momenat za konacan izgled samog prostora. Stoga je potrebno pristupiti istom sa određenom paznjom. Više na temu boja i njihovog delovanja na nas asame imate na našem blogu.

Sav tekst na nasem blogu blog beko style je inspirativnog karaktera. Ovde smo pokusali da Vam pruzimo Savete iz „prve ruke“, nadamo se da Vam se dopada tekst.

Za sve informacije slobodno nas kontaktirajte tim @bekostyle

Leave a Comment

2 × 1 =