fbpx

Adaptacije i zahvati radi sprečavanja nastanka vlage i buđi

Vlaga i buđ u stanu

Jedno od glavnih pitanja sa kojim mi klijenti često prilaze jesu i adptacije radi umanjenja stvaranja vlage, buđi u stanu. Razlozi sa stvaranje buđi su različiti i individulani od stana do stana međutim mogu se svesti pod nekoliko preduslova:

  • slaba ventilacija i cirkulacija vazduha u prostoriji
  • neadekvatna termoizolacija spoljašnjih i unutrašnjih zidova
  • neadekvatno i neporfesionalno odrađeni molersko farbarski radovi u prostorijama (loša priprema, neadekvatni materijali koji su se upotrebili )
privatan stan stari grad 3d prikaz

Vlažnost  je osnovna karakteristika vazduha. Ona varira u određenim procentima i to je ono što svi znamo. Međutim, često se ti molekuli vode sakupe na određenom delu sobe i potom stvore idealnu biohemijsku podlogu za razvoj mikroorganizama poput plesni i buđi. Ukoliko sprečimo da se od vlage u vazduhu formira voda na površinama (zidovima, parketu) time smo odmah i eliminisali glavni preduslov za pojavu buđi. Evo kratkog primera: kuvate vodu u poklopljenoj šerpi. Voda u šerpi ključa pretvara se u paru, ali se u kontaktu sa metalnim, hladnim poklopcem brzo ohladi i na poklopcu zadrži u tečnom stanju. Isto je i sa zidovima. Spoljni zid je neizolovan, hladan, u kući se zimi greje, i u kontaktu sa spoljim zidim, a najčeše u mestima sa slabom ventilacijom (ćoškovi, uglovi) vlažan vazduh stvara vodu koja je dalje uzročnik pojave buđi.

Vlaga i buđ na zidovima

Ako se na zidu pojavi buđ tada je već kasno da radite neke sitne zahvate da sprečite njeno dalje stvaranje i širenje.
Morate odraditi krupnije aktivnosti. Priznajemo da je prva pomoć korišćenje farbi za plafon otpornih na vodu i vlagu ali to samo kratkotrajno sprečava da se buđ vizuelno primeti ili će početi da se stvara na drugim za to pogodnim mestima i ćoškovima. Još jedan manji zahvat koji vas može spasiti buđi je bolje regulisati ventilaciju, ali priznajemo da to nije baš moguće uraditi u svim sobama i prostorijama. Svaka ima svoju orijentaciju, strukturu i poziciju u okviru osnove tako da se ne može sa sigurnošću izraditi modifikacija strujanja vazduha. Krupniji zahvati koji se mogu odraditi zavise od toga gde se buđ formira. Ako se formira na spoljašenjm zidu onda je najkvalitetnije rešenje izrada spoljašnje termo izolacije.

Spoljna i unutrašnja fasada

Naravno, izolacija je moguća kako na spolajšnjim tako i na uturašnjim zidovima.  Način izrade i primenjeni materijali su skoro isti, a ono što se razlikuje je završni sloj. Unutrašnjost ćemo naravno gletovati, krečiti ili raditi neke druge tehnike poput španskog zida, dok se spoljni zid finišira kamenom, dekorativnim pločama ili bavalit fasadom.

gorenje-valjevo-gradjevinski-radovi-17
Posavka fasade na objektu Gorenje

Od ukupne energije na fasadne površine otpada čak 30%. Naravno što su veći i viši zidovi taj procenat gubitka toplote je izraženiji. Preko krova odlazi 25% dok prozori emituju 10% toplotne energije. Naravno, veliku uštedu u potrošnji energije dobijate ako se postavi alu pvc stolarija koja će pomoći da se spreči gubitak toplote prostorije. Bitno je izolovati sve one površine koje je u datim finansijskim okvirima moguće odraditi. Istraživanja i merenja su pokazala da se ulaganje u spoljašnju izolaciju isplati za već nekoliko godina jer se znatno uštedi na računu za struju tokom leta i zime (klima se koristi leti, uređaji za grejanje zimi).

Ako radite izolacije sa stiroporom morate voditi računa da ploča stiropora bude sa svih strana van uticaja i kontakta sa vazduhom. Naime, u dodiru sa vazduhom stiropor vremenom može da se sublimiše – pređe iz čvrstog u gasovito stanje, bukvalno se “istopi”.

Najpopularnija tehnika postavljanja izolacije na spoljašnje zidove je takozvana Demit fasada. Sama izolacija se sastoji od:

  • stiropora
  • građevinskog lepka
  • mreže
  • spoljna, završna fasada
vlaga i buđ u stanu

Saveti za prvu pomoć protiv vlage i buđi

Kada su prozori u pitanju pomažu samolepljive trake za dihtovanje. Vrlo se jednostavno nanose i na tržištu posotji veliki izbor boja i kvaliteta. Pre postavljanja neophodno je dobro pripremiti površinu na koju se trake lepe, pre svega očistiti od prašine, trunja, neravnina i masnoća (na primer na kuhinjskim prozorima). Zatim trake pažljivo i ravnomerno nalepiti uz upotrebu skalpela ili oštrog noža. Možete koristiti i zaptivne mase koju lako nanosite direktno iz tube, a potom sve viškove odstranite skalpelom. Ukoliko je moguće mesto gde je nanešena zaptivna masa može se maskirati lajsnama (drvenim, plastičnim, aluminijumskim).

Zaprljane fuge se lako mogu očistiti sredstvom koje se kod nas uvozi iz Italije “Fuganet”. Može se naći u bolje snadbevenim marketima. Ovo je u suštini deterdžent koji je ustanju da svojim delovanjem očisti fuge na taj način da ne oštećuje pločice i njihovu glazuru. Prednost ovog sredstva je što ne nagriza i ne oštećuje niti fugu što doprinosi njihovoj dugotrajnosti i izdržljivosti jer je bilo primera na domaćem tržištu sredstava koja jesu čistila fuge , ali su ih i oštećivale svojm hemijskim sastavom. Naprskate Figanet na fuge, sačekate deset dvadeset sekundi i zatim krpom ili sunđerom odstranite nečistoće. Nije potrebno neko prejako trljanje i ribanje jer se ipak na taj način može fizički odstraniti sloj fuge.

vlaga i buđ u stanu

Nemojte previše birnuti ako se vlaga i buđ pojave na fugnama kada i umivaonika jer su oni stalno izloženi dejstvu vode pa i ne čudi pojava neželjenih elemenata. Možete postaviti ukrasne lajsne i profile na svim spoljašnjim i unutrašnjim spojevima (zid i kada, kada i pod, pod i kada…) u kupatilu ili u kuhinji oko sudopere.  Osim te zaštitne ove lajsne imaju i dekorativnu funkciju i zaista mogu da fino izgledaju. Neke oblasti se mogu ofarbati masnom farbom što je brzo i jeftino rešenje, ali ne daje baš preterano dopadljiv estetski izgled. Bolje je uložiti u kvlaitetnije pločice, ili oblaganje vodootpornim i vodonepropusnim gips karton pločama.  Stare i naprsle pločice možete prelepiti dekorativnim pcv folijama koje se izrađuju u raznim dezenima i koje se lako održavaju i čiste.

Kod nas u BekoStyle firmi možete dobiti sve potrebne savete i ideje, a u poslednje vreme u kombinaciji sa izradom spuštenih plafona i drugim adaptacijama u stanovima radimo i izradu idejnih i projektnih rešenja za kuhinje koje dalje naši izvođači izrađuju i montiraju. Kontaktirajte nas radi saradnje.

Leave a Comment

17 + two =