fbpx

Armstrong AMF plafoni – karakteristike, osobine i postavljanje

Armstrong AMF Plafoni

Često dobijamo pitanja u vezi Amstrong plafona, njihovih karakteristika i nacina postavljanja kao i tehnologija za pokrivanje plafonskih površina. Naime, iako su vrlo funkcionalni, estetski veoma lepi i prilično jeftini za postavljanje, spušteni plafoni od girs karton ploča nisu uvek najbolje rešenje za svaku prostoriju. Pre svega se treba rukovoditi namenom prostora za koji se radi projekat spuštenog plafona. Da li je u pitanju stambena jedinica ili možda kancelarija, lokal, proizvodni ili magacinski prostor?

Takođe jedno od pitanja nas u Beko Style – u je i da li bi taj spušteni plafon pokrivao neke postojeće instalacije koje su trenutno izvedene u prostoriji. Često se u lokalima i poslovnom prostoru događa da preko plafona prelaze vodovi mrežnih i telefonskih kablova, javljači i senzori za detekciju požara, zvučnici ili neki drugi uređaji koji zahtevaju povremenu proveru ispravnosti i jednostavan pristup. Naravno, svaki ozbiljan projekat spuštenog plafona definiše i pozicije za izradu revizionih otvora, ali verujte na reč, izuzetno je loše rešenje otvarati silne revizije na plafonu od gips karton ploča. Majstori često slučajno zakače, okrznu, isprljaju ili čak otkinu deo plafona oko revizionog otvora (alatom, delom tela, merdevinama) i onda je popravka tog plafona komplikovan posao jer gotovo uvek se desi da se sve adaptacije na karju ipak primećuju. Zato je naš predlog da se u poslovnim prostorima, ukoliko je mto moguće, izvrši postavka spuštenog plafona korišćenjem Armstrong (ili AMF – skraćeno) ploča.

amstrong plafoni

Armstrong plafoni

Armstrong plafoni se vrlo lako ugrađuju, ceo sistem je doveden do savršenstva, na domaćem tržištu postoji sva oprema i materijali za izvođenje radova tako da je AMF plafon jedno stabilno, funkcionalno, estetski dopadljivo i na kraju krajeva prema svojim tehničkim, ekološkim i akustičkim karakteristikama jedno povoljno i jeftino rešenje. U pitanju su takozvani brzomontirajući sistemi i sami plafoni su vrlo praktično i moderno rešenje. Tehnologije koje su primenjene i mogućnosti koje Armstrong plafoni pružaju čine ove spuštene plafone kompleksnim višenamenskim elementima. Cela konstrukcija se sastoji od metalne konstrukcije, takozvane mreže ili roštilja koji se izrađuje od aluminijumskih profila i sa druge strane od samih mineralnih ploča koje mogu imati različite dimenzije, boju i sastav. Ovaj način postavljanja daje najkvalitetnije rešenje mada, kao što ćete pročitati u nastavku teksta, Armstrong ploče možte pričvršćivati i direktnim lepljenjem. To daje manje kvalitetno rešenje, ali je u nekim prilikama sasvim prihvatljivo ovako postaviti ploče.

Karakteristike Armstrong plafona i ploča

Pre svega moramo da napomenemo da Armstrong plafon nije opterećenje za plafonsku betonsku konstrukciju. Razlog tome je što je ceo sistem izrađen od lakih materijala: konstrukcija je od aluminijuma dok su ploče od sintetičkog materijala koji je male mase. To znači da ceo plafon neće poremetiti statiku objekta ili pojedinačne prostorije. Ploče su od ekoloških materijala i ne sadrže u sebi azbest ili druge zabranjene materije. Teksture odnosno finiši ploča mogu biti u različitim dekorima, a ono što je posebno bitno je da mnoge ploče imaju reljefnu i nepravilnu površinu čime se dobija odlična plafonska površina za zvučnu, akustičnu izolaciju. Te neravnine doprinose razbijanju takozvanih stojećih talasa čime se smanjuje buka u radnom, poslovnom ili stambenom prostoru. Neka merenja su pokazala da samo postavljanjem Armstrong plafona možete umanjiti nivo buke za čak 60%.

Jedna od najvećih prednosti Armstrong ploča je u tome što se vrlo lako i jednostavno demontiraju. Dakle, zaboravite na revizione otvore, oštečenja plafona prilikom radova na elektro, rashladnoj ili telekomunikacionoj instalaciji i uređajima. Takođe, svaka ploča ima određeni parametar rezistentnosti na požar. To znači da se ploča neće zapaliti i preneti vatru u jednom određenom vremenskom periodu koji je taman dovoljan da se odreaguje na eventualni požar i isti sanira i ugasi.
Pošto su izrađene od mineralnih materijala Armstrong ploče su i vodootporne i vlagootporne što je vrlo bitno za određene prostorije u kojima se one mogu postaviti. To znači da se sprečava nastanak buđi, plesni i vlage u svim onim prostorijama za slabom ventilacijom i bez sizolacije spoljnih zidova. U izuzetnim prilikama i potrebama (bolnice, apoteke, laboratorije) savršeno spojen i formiran Armstrong sistem spuštenog plafona je moguće i prati za potpunu čistoću i dezifenkciju.
I na kraju, a za neke prilike takođe može da bude vrlo bitno i presudno u izboru tehnologije spuštenih plafona, Armstrong ploče reflektuju svetlost.

Bojenje i krečene Armstrong ploča

Bitno je da se napomene da niste ograničeni samo na belu boju plafona jer ploče uglavnom dolaze u toj boji. Armstrong je napravio specifikaciju i karakteristike boja koje se mogu koristiti tako da je moguće bojenje ovih ploča. Naravno, nije moguće bojenje plastičnih, laminantnih i ploča presvučenih vinilnom. Preporučuje se korišćenje kompresora za rasprašivanje boje, a u ređim slučajevima dozvoljeno je farbanje četkom, odnosno molerskim valjkom. Nakon bojenja javiće se odstupanja u količini reflektovanje svetlosti kao i stepenu akustičke izolacije, ali su ta odstupanja vrlo mala i ne narušavaju glavne karakteristike Armstrong ploča i sistema spuštenih plafona. Smarta se da se zvučna izolacija umanji za vrednost od 0,05 do 0,1 NRC-a što je jako nizak gubitak.

Postavljanje Armstrong ploča lepljenjem

Ukoliko želite Armstrong ploče možete i lepiti na postoječi plafon, bilo betonski, drveni ili od gipsa ploča i na taj način ostvariti neke od predosti Armstrong sistema bez potrebe za postavljanjem alimunijumske mrežašte konstrukcije. Ipak morate voditi računa da građevinski lepak za lepljenje ovih ploča može da garantuje stabilnost i držanje samo Armstrong ploča maksimalne dimenzije 30cm x 30cm. Veće ploče nije preporučljivo lepiti. Lepak se nanosi uz pomoć „pištolja“ na taj način da se na oko 5 sm od ćoškova ploče dozira loptica lepka veličine oraha. Ploča se lepi na prethodno očišćenu plafonsku površinu koja je tretirana Armstrong primarom. Ako se ploča lepi direktno na plafon, odnosto bez upotrebe primara vrlo verovatno će se desiti da se neće lepo pričvrstiti. Zato je savet da prvo premažete primar na plafon pa da tek onda lepite ploče. Povremeno ravnajte nekoliko ploča ravnjačom čime obezbeđujete preciznu nivelisanost i ravnoću plafona.
Kvalitet ovih plafona je dokazan već decenijama unazad i sam Armstrong se trudi da sve sisteme još više unapredi i poboljša. Došlo se do tog nivoa da većina Armstrong metalnih elemenata ima garanciju od 15 godina. Takođe, većina materijala i elemenata se mogu reciklirati čime se obezbeđuje ekološka održivost i zaštita životne sredine. Zaista, kada se sve ovo pogleda može se sa sigurnošću kazati da su Armstrong spušteni plafoni jedni od najboljih sistema za plafonsku konstrukciju kako za poslovne (lokali, proizvodne prostorije, kancelarije), edukativne (biblioteke, škole), zdravstvene (apoteke, bolnice, porodilišta) pa čak i za stambene objekte.

Mi u Beko Style firmi imamo iskustvo u postavljanju i održavanju Armstrong sistema i pozivamo vas da nas kontaktirate ukoliko imate potrebu za saradnjom.

Leave a Comment