Boje u enterijeru

Boje u enterijeru

Boje u enterijeru i njihov uticaj na nase raspolozenje je od velikog znacaja za nas, naime veoma je vazno izabrati pravu boju za prostorije u kojim boravimo i provodimo dosta vremena sa svojim najdrazim, porodicom i prijateljima. 

Postoje razlicite teorije o svakoj boji kao i to da svaka boja u sebi nosi odrdejenu energiju i znacenje.

Vecina boja ima neko znacenje iz ranijeg perioda i povezana je sa istorijom.

Kada dođe vreme krečenja, molerskih radova i uređenja prostora najvise vremena provedemo u razmisljanju o bojama koje cemo da odaberemo za nas prostor. Naime, boje u enterijeru su deo našeg svakodnevnog života i mogu da utiču na naše raspoloženje, misli, osećanja.

Boje utiču na razne načine i to u zavisnosti od pola, starosti, etničke pripadnosti, klime i dr.

Najvažnije je razlikovati tople I hladne tonove, i da se mudro odabere.  Da bi bili zadovoljni sa izgledom prostorije koju bojite ne treba da obraćate pažnju na trendove boja, naime trendovi dolaze i odlaze, važno je da se vi prijatno osećate.

Izbor kombinacija je najzastrašujući za početnike, boja ima moć da promeni oblike i veličine nameštaja kao i oblike i veličine samog prostora. Sve što je potrebno da znate je kako da ih kombinujete i da znate o samim bojama i kako one utiču na raspoloženje.

Pre svega  već smo naveli da boje mogu da utiču na naše raspoloženje, pa je najbolje da krenete od toga što ćete sebi postaviti pitanja: Kakvo raspoloženje želite da postignete u određenoj prostoriji ?

Treba razumeti da se boje dele na: aktivne, pasivne i neutralne. Pre svega boje je daleko lakše i jeftinije promeniti nego kompletan nameštaj, stoga se ne plašite da kombinujete.

Svetle  boje prostoriji daju prostarnost i  vazdušast izgled, čine prostoriju većom i sjajnijom.

Tamne boje čine prostore sofisticiranim i toplim, daju prostoriji intimniji izgled.

PLAVA BOJA U ENTERIJERU

Plavu boju povezujemo sa istinom pravdom, duhovnosti, mirom, sigurnošću, mladosti, snagom, poverenjem, odanosti, autoritetom, redom, posvećenosti, ali i depresijom. Smiruje i  rasterećuje.

boje u enterijeru

Kod plave boje treba napomenuti da su istraživanja na tu temu pokazala da usporava rad srca, smanjuje apetit i temperaturu tela i doprinosi opuštanju.

Tamno plava boja je boja istine i umerenosti.  Sa pastelno plavim nijansama treba biti oprezan jer izazivaju osećaj hladnoće na zidovima i nameštaju, pogotovo ako je prostorija slabo osvetljena. Naime ukoliko se odlučite za svetlo plavu nijansu boje, treba je kombinovati sa toplom nijansom u nameštaju ili  tkaninama.

Ukoliko želite plavu boju za dnevnu sobu, trpezariju ili kuhinju preporučuju se zimzelen boje, ili svetlije nijanse plave, dok teget boja izaziva tugu.

TIRKIZNA BOJA U ENTERIJERU

Tirkizna je simbol mladosti, spiritualnosti, istine, spokoja, mira i ideja. Ova boja ima smirujući efekat i predstavlja boju komunikacije. Takođe je potvrđeno da jača imuno sistem i moral, pa samim tim izaziva zadovoljstvo sobom. Sadrži mešavinu efekata zelene i plave. Poboljšava samopouzdanje i snagu.

LJUBIČASTA BOJA U ENTERIJERU 

Ljubičasta boja je povezana sa dramatičnošću i sofisticiranošću u isto vreme. Ona je povezana sa luksuzom i kreativnošću i kao glavna ili sekundarna boja. Varijante jorgovana ili lavande će dati isti efekat kao kombinacija plave boje samo bez osećaja prohladnosti.

boje u enterijeru

NEUTRALNE BOJE U ENTERIJERU 

Vrlina ovih poja se nalazi upravo u njihovoj fleksibilnosti, naime oduzmite boju da smiri stvari, neutrališe, ili dodajte da oživi stvari. Crnu boju je najbolje koristiti kao akcenat, u malim dozama.

Isto tako treba spomenuti i plafone. Naime, već decenijama se smatra da je bela boja najbolji izbor za plafon. Svetli plafoni čine da soba izgleda više, dok tamni čine sobu nizom. Sve naravno zavisi od doživljaja prostora i od toga kako mi želimo da on izgleda.

boje u enterijeru
neutralne boje u enterijeru

CRVENA BOJA U ENTERIJERU

Povezuje se sa agresivnošću, moći, toplinom, samopouzdanjem, vitalnosti i ljubavi. Daje energiju, i entuzijazam, podstiče interesovanje, a sudeći po nekim eksperimentima povećava krvni pritisak, rad srca, stimuliše cirkulaciju, ubrzava aktivnost moždanih talasa, ubrzava disanj, podstiče na akciju i poboljšava seksualnu aktivnost. Zapaženo je da ljudi uvek prvo primete crvenu boju, zbog čega se često koristi kada se želi nečemu privući pažnja. Crvena boja se smatra za najintezivniju boju, punu adrenalina, kao ni jedna druga nijansa

boje u enterijeru
crvena boja kao izbor za zid u spavacoj sobi

NARANDŽASTA BOJA U ENTERIJERU

Narandžasta boja važi za boju koje izaziva energetičnost, uzbuđenje i entuzijazam  Povezuje se sa mudrošću, kreativnošću, igrom, izdržljivošću i vitalnošću. Predstavlja otvorenu, društvenu podižuću energiju.

boje u enterijeru

Eksperimenti su pokazali da narandžasta boja pomaže pri smanjivanju depresivnih osećanja i lečenju nesamopouzdanja, jer podstiče optimizam. Takođe, podstiče saradnju i rad u grupi. Smatra se da je narandžasta jedna od lekovitih boja.

Ova se boja ne preporučuje za dnevne  ili spavaće sobe, ali je zato odlična za prostorije gde se vežba.

ŽUTA BOJA U ENTERIJERU

Žuta boja asocira nas na sunce. Stoga je povezujemo sa radošću i srećom, najbolje je primenjivati u kuhinji, trpezariji, kupatilu. Svetla žuta boja daće prostoriji veseo izgled, dok neka tamnija nijansa daje dašak prošlosti.

boje u enterijeru

Nju povezujemo  sa radošću, živahnošću, srećom, vitalnošću, mudrošću, intelektualnom energijom, nadom i uživanjem. Poboljšava sposobnost učenja, analiziranja i razmišljanja.

Stoga nije je loše koristiti za navedene prostorije, isto tako smela i lepa kombinacija jeste upravo žuta i zelena boja, ukoliko želimo zabavu, ili bledo žuta koja asocira na mirnost i opuštenost.

Stoga pažljivo sa njom.

ZELENA BOJA U ENTERIJERU

Zelena boja se smatra za najumirujuću boju za oči. Ona predstavlja boju odmorosti, smirenosti, mira, promene, učenja, odgovornosti, života, stabilnosti, prirode.

boje u enterijeru

Ona je pogodna za skoro svaku kombinaciju u kući, u kuhinji, u spavaćoj sobi gde stvara osećaj opuštenosti i uživanja, u dnevnoj sobi stvara osećaj opuštenosti i relaksira.

Takođe zelena boja ima efekat i ako se korisi za ukrasavanje, kao detalj. Veruje se da je odlična za oslobađanje stresa i da pomaže da se opustimo.

Sav tekst na nasem blogu blog beko style je inspirativnog karaktera. Ovde smo pokusali da Vam pruzimo Savete iz „prve ruke“, nadamo se da Vam se dopada tekst.

Za sve informacije slobodno nas kontaktirajte tim @bekostyle

Leave a Comment

ten + two =