Postavljanje parketa, izbor i odabir boja parketa

Postavljanje parketa nije preterano komplikovan posao, ali zahteva određeno iskustvo i zbog toga vam ipak preporučujemo da angažujete nekoga ko se time bavi. Na tržištu ima dosta majstora, savet je da pitate poznanike i prijatelje za njihova iskustva jer je najbolje pronaći majstora čijim je radom neko od ljudi kojima verujete bio zadovoljan.

Tehnike za postavljanje su vrlo raznovrsne i uvek je moguće kombinovati nekoliko njih radi većeg dekorativnog i estetskog efekta.  Najčešće su:

Brodski pod – najjednostavniji metod. Slaganje dašćica parketa jednih do druge.

Riblja kost – spajanje vrhova dve pločiće pod 90 stepeni.

Lastin rep – slično kao riblja kost samo se ne spajaju pojedinačne pločice već setovi od dva ili tri parketa spojenih po principu brodskog poda.

Kocka – samo ime govori. Spajaju se daščice parketa koje su pravilnog kvadratnog oblika.

Pleter – upleteni sistem postavljanja daščica.

Mozaik – dekorativni, ukrasni način postavljanja parketa. Ređe se koristi za celu površinu već više za određene segmente poda.

Na slici ispod su prikazani ovi načini postavljanja parketa

postavljanje parketa

Izbor, odabir parketa

Uprkos velikom tehnološkom napretku modernih materijala i tehnika građenja jedna stvar je sigurna, parket i dalje ostaje neprikosnoven kada je odabir podnih obloga u pitanju.  Ono što ga posebno izdvaja je njegova dugovečnost. Drvo daje izuzetnu toplotu prostoru, oplemenjuje ambijent i svojim prirodnim tekturama i bojama doprinosti ukupnoj estetici. Poznato je da boje utiču na raspoloženje i da mogu da opredele dominantno osećanje u prostoru.  Zbog toga je bitno da odaberete pravu kombinaciju boja. Ovde pre svega govorimo o boji podnih obloga, parketa mada ova pravila važe naravno i za laminate. Uticaj koji boja poda, zidova i plafona mogu da definišu način na koji ćete posmatrati određenu prostoriju. Samo dobrom kombinacijom ova tri faktora vrlo lako svoju sobu možete učiniti većom, manjom, širom, užom, višom, toplojom ili svetlijom.

 

Koji boju odabrati za parket?

Svetle boje čine sobu većom, tamne je nasuprot tome čine manjom. To svi znamo, međutim kako se ova pravila prenose na podeove i njihov uticaj?

 

Bledi, svetliji tonovi parketa

 

Ove tonove koristite ako imate sobu sa malom količinom prirodne svetlosti, koja je generalno tamna, a imate želju da je malo osvežite. Ovakav pod će doprineti da soba dobije na svetlini i blago će se optički povećati. Svetlost se neće upijati već će jasno da zrači. Međutim, budite oprezni! Što je pod svetliji to će atmosfera sobe izgledati hladnije. Recept je da se na blede i svetlije tonove poda postavlja masivan, tamniji nameštaj. Više ovim podovima leži nameštaj od drveta i kože nego recimo metalni ili stakleni. Takođe, obazrivo sa bojama zidova. Idite na toplije, prijatnije varijante jer bi u suprotnom mogli da dobijete suviše suvoparnu i hladnu prostoriju.

 

Puniji, parketi tamnije boje

 

Ako odaberete tamniji parket onda imate odličnu početnu poziciju za dalje formiranje dopadljive estetike prostorije. To je iz razloga što su zidovi veće površine pa je izbor boje zidova dominantniji faktor od boje poda. Jednostavno rečeno tamniji parket vam otvara više mogućnosti da oformite vizuelnu slojevitost i kontraste koji mogu da donesu odlične rezultate. Cilj je da napravite raznovrsnost i zato kada birate tamniji parket bitno je da ne zatvorite suveiše celu sobu nameštajem slične boje, jer će to doneti bezličnu i pomalo dosadnu atmosferu u prostor.

 

Kombinovanje boja poda i nameštaja.

 

Obratite pažnju da parket ili laminat bude za oko dve nijanse svetliji ili tamniji od nameštaja. Ukoliko nemate izbora onda barem odaberite tepih koji je u kontrastu boja. Ne dozvolite jednoličnost.

Parketi koji vuku na žućkastu i bež boju daju utisak topline, optimizma i ušuškanosti.

Crveno ili jako narandžasto  pojačava ovaj efekat toplote. Ono što je problem sa ovom bojom je činjenica da je ovo tamna nijansa i može da načini sobu manjom. Preporuka je da se jako tamne nijanse radije koriste kao dekoracija i šara nego kao izbor za ceo pod.

Braon boja, standardna boja prirodnog drveta je odličan izbor za mnogobrojne dalje kombinacije. Ova boja daje umerenu toplinu, lako popunjava prostor i daje dubinu, teksturu i razbija monotoniju. Braon je možda najbolji izbor jer otvara prostor za dalja unapređenja.

 

Generalni savet je da dobro razmislite kako o načinu postavljanja tako i o boji i nijansi podnoh obloga koje želite da postavite. Nemojte žuriti u odlukama i verujemo da ćete odabrati pravo rešenje. Birajte proverene majstore i uživaćete u vašem podu dugi niz godina.

Please follow and like us:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.